ΕΦΕΤ: Χωρίς κανένα πρόβλημα τα εισαγόμενα από την Ιαπωνία τρόφιμα σύμφωνα με τους ραδιολογικούς ελέγχους

Ανακοίνωση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) – 18.11.2011

Συνεχίζονται από την χώρα μας οι καθολικοί έλεγχοι των εισαγόμενων τροφίμων και ζωοτροφών με προέλευση ή καταγωγή από την Ιαπωνία, κατόπιν του πυρηνικού ατυχήματος στην Φουκουσίμα στις 11.03.2011. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στα σύνορα πάνω από 200 έλεγχοι σε προϊόντα διαφόρων κατηγοριών. Από τους εν λόγω ραδιολογικούς ελέγχους δεν προέκυψε ουδεμία υπέρβαση ορίων και το σύνολο των προϊόντων βρέθηκε σύμφωνο με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την υπόθεση, ο ΕΦΕΤ πληροφορεί για τα κάτωθι:

– Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – Κανονισμός 961/2011/ΕΚ – διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι στα σύνορα κάθε Κράτους Μέλους σε τρόφιμα ζωικής και μη ζωικής (φυτικής) προέλευσης καθώς και σε ζωοτροφές προέλευσης Ιαπωνίας ως προς τα επίπεδα ραδιενέργειας. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη έως τις 31/12/2011.

– Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων του, σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, κατά την εισαγωγή τροφίμων από την Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, συντονίζει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής για τις ζωοτροφές, Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής – καθώς και υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– Οι ανωτέρω αναφερόμενες ελεγκτικές υπηρεσίες στα σύνορα έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 ελέγχους σε τρόφιμα και ζωοτροφές προέλευσης Ιαπωνίας. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής : ψάρια νωπά (φαγκρί), χταπόδι κατεψυγμένο, τόνος κονσέρβα, γαρίδες, κατεψυγμένα κεφαλόποδα, κατεψυγμένα μαλάκια, Ιαπωνικά φιστικιά, ρυζογκοφρέτες, καραμέλες, ζωοτροφές (Artemia cysts, fish oil, Fish breed, Selco s.tream, Orange NURSE-XL), φύκια (χλωρέλλα).

– Τα προϊόντα εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του “ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος”. Οι παράμετροι που ελέγχονται είναι ραδιενεργό Ιώδιο-131, Καίσιο-134, Καίσιο-137, Στρόντιο-90, Πλουτώνιο-238, Πλουτώνιο-238 και Αμερίκιο-241.

– Στο πλαίσιο της ισχύουσας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ελλάδα μέσω του ΕΦΕΤ παρείχε εβδομαδιαία και πλέον μηνιαία πληροφόρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την πορεία των ελέγχων της.

– Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ έχει διοργανώσει σειρά συσκέψεων με αντικείμενο τον συντονισμό των εν λόγω ελέγχων με συμμετέχοντες εκπροσώπους από τον ΕΦΕΤ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του “ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος” και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων.

– Ο ΕΦΕΤ συμμετείχε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαμόρφωση των σχετικών με τις αρμοδιότητές του αποφάσεις της Επιτροπής αναφορικά με την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ζωοτροφών και τροφίμων καταγωγής ή προέλευσης Ιαπωνίας μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

– Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια Τροφίμων (INFOSAN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) από το οποίο ενημερώνεται αναλυτικά σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ιαπωνίας καθώς και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων των Ιαπωνικών αρχών.

– Τέλος, ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε επαφή με την Ιαπωνική πρεσβεία της Ελλάδας, με εκπρόσωπο της οποίας έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων και ενημερώσεων αναφορικά με την υπόθεση.

Το σύνολο των προϊόντων που έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα βρέθηκαν σύμφωνα με την νομοθεσία καθώς δεν περιείχαν ραδιολογικό κίνδυνο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Από την εκδήλωση του πυρηνικού ατυχήματος στην Φουκουσίμα, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού και επιφυλακής ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία και τους συμπολίτες μας καταναλωτές. Συνεργαστήκαμε στενά με όλους τους συναρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα. Ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με τα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Όργανα και Οργανισμούς. Λάβαμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα με δειγματοληψίες τροφίμων και ραδιολογικούς ελέγχους. Αντιμετωπίσαμε μια παγκόσμια κρίση με επικίνδυνες ενδεχομένως προεκτάσεις για την δημόσια υγεία με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και κυρίως με επάρκεια. Προσπάθεια που συνεχίζουμε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις».

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σαν σήμερα στις 27 Ιουνίου 1850 γεννήθηκε στη Λευκάδα ο Λευκάδιος Χερν

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου του 1850 γεννήθηκε στη Λευκάδα ο Λευκάδιος Χερν. Το συγγραφικό έργο του αποτελεί μία...

ΛΕΥΚΑΔΑ: Υποδοχή της αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου με τη Λευκάδα Δήμου Σιντζούκου

Γύρω στις 1.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιουνίου 2022 έγινε δεκτή με κάθε επισημότητα, περνώντας το κόκκινο χαλί...

Σόγκι, μάνγκα και καπάκια υπονόμων

Όπως είχαμε γράψει χθες, η περιοχή Σεταγκάγια στο Τόκιο θεωρείται η βάση του σόγκι, του ιαπωνικού σκακιού. Εκεί βρίσκεται...

23/6 Αθήνα: «Άμα-Σαν», το ντοκιμαντέρ για τις θρυλικές «γυναίκες της θάλασσας» (τρέιλερ)

Το ντοκιμαντέρ Άμα-Σαν της Κλαούντια Βαρεχάο με θέμα τις θρυλικές δύτριες Άμα, τις «γυναίκες της θάλασσας», θα προβληθεί την...

Ινούι-Πλατανιώτη: Mετάλλια και στο ελεύθερο σόλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Τα μετάλλια της Γιούκικο Ινούι και Ευαγγελίας Πλατανιώτη στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης διπλασιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης...

H Φωτογραφία της Ημέρας: Σόγκι, προσευχή και καλή τύχη

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Σόγκι είναι το ιαπωνικό σκάκι. Η περιοχή Σεταγκάγια στο Τόκιο θεωρείται η...

Ελλάδα-Ιαπωνία στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης

Oι Εθνικές ομάδες Ανδρών Ελλάδας και Ιαπωνίας θα βρεθούν αντιμέτωπες στο δεύτερο αγώνα τους στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης...

Ιαπωνικό Φεστιβάλ, το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου 2022

Μετά την πρώτη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018 με τη συμμετοχή 5.000 επισκεπτών, το Ιαπωνικό Φεστιβάλ επιστρέφει...
spot_img
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟspot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img