«Δημόκριτος»: Κάνενας κίνδυνος στην Ελλάδα από την Φουκουσίμα

Δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον της χώρας μας και για την υγεία των κατοίκων της δήλωσαν οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», παρ΄ όλο που το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην ανώτερη δυνατή κλίμακα σοβαρότητας, ανάλογη με εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Οι ειδικοί ερευνητές του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας τόνισαν ότι οι έως τώρα μετρήσεις δείχνουν μεν κάποια ίχνη ραδιενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμπνέουν ανησυχία, καθώς βρίσκονται πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Αλλά και για τα εισαγόμενα προϊόντα από την περιοχή της Ασίας, επεσήμαναν ότι οι συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων είναι πολύ χαμηλές, όπως δείχνουν τα συνολικά περίπου 100 δείγματα εισαγομένων τροφίμων που έχουν ως τώρα εξεταστεί. Οι έλεγχοι συνεχίζονται πάντως σε συνεχή βάση για τα προϊόντα ειδικά από την Ιαπωνία, κυρίως ζωοτροφές και ιχθυοτροφές για ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και σε αυτές τα ραδιενεργά ίχνη είναι πολύ μικρά.

Τόνισαν, επίσης, ότι έχουν γίνει μετρήσεις και στα νερά του Αιγαίου, που δείχνουν ότι αυτά δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από ραδιενέργεια. Για τα οχήματα που εισάγονται από την Ιαπωνία, είπαν ότι αρκεί ένα καλό πλύσιμό τους για να φύγουν τυχόν υπολείμματα ραδιενεργού σκόνης.

Οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» ανέφεραν ακόμη ότι οι ραδιενεργοί ρύποι φτάνουν στην Ελλάδα δέκα έως 12 μέρες μετά την έκλυσή τους στην Ιαπωνία, όταν είναι πια πολύ αραιωμένοι, άρα ακίνδυνοι . Είπαν δε ότι πράγματα θα βαίνουν όλο και καλύτερα τους επόμενους μήνες και η κατάσταση στην Ιαπωνία δεν θα επιδεινωθεί.

 

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ