Μάθετε Ιαπωνικά!

Ιαπωνικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

"Our Little Siter" Hirokazu Koreeda
“Our Little Siter” Hirokazu Koreeda

Δύο ιαπωνικές ταινίες θα προβληθούν στις Ειδικές Προβολές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται φέτος από τις 6 έως 16 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το έργο “Our Little Sister” (ελληνικός τίτλος “Η κόρη του πατέρα μας”) του Χιροκάζου Κορε-έντα (γεν. 1962) και το “An” της Ναόμι Καουάσε (γεν. 1969).

Το ευαίσθητο οικογενειακό δράμα του Κορε-έντα διαθέτει έντονο άρωμα γυναίκας, με πρωταγωνίστριες τρεις αδελφές που καλωσορίζουν στο σπίτι τους την μικρότερη θετή αδελφή τους.

Ανθρωποκεντρικό είναι και το “An” της Ναόμι Καουάσε, το οποίο αποτυπώνει αλήθειες για το νόημα της ζωής, εστιάζοντας με λυρική ματιά σε δυο μοναχικούς ανθρώπους οι πορείες των οποίων διασταυρώνονται.

An Naomi Kawase
“AN” Naomi Kawase

Ο Χιροκάζου Κορε-έντα είναι «γνώριμος» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2004 πραγματοποιήθηκε αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του στο τμήμα «Νέοι Ορίζοντες» ενώ το 2013 η ταινία του “Πατέρας και γιος” είχε προβληθεί στο ίδιο Φεστιβάλ.

Η ταινία της Καουάσε άνοιξε το τμήμα “Un Certain Regard” του φετινού Φεστιβάλ των Κανών αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις (μάλιστα πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα).
Η ταινία του Χιροκάζου Κορε-έντα διεκδίκησε στο ίδιο Φεστιβάλ το Χρυσό Φοίνικα μαζί τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου.

Χιροκάζου Κορε-έντα
Γεννήθηκε στο Τόκιο το 1962. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ουασέντα το 1987 και εργάστηκε στην εταιρεία παραγωγής TV Man Union, όπου σκηνοθέτησε πολλά βραβευμένα ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Μαμπορόσι, κέρδισε τη Χρυσή Osella στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1995. Η δεύτερη ταινία του, Μετά θάνατο ζωή, διανεμήθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Η τρίτη ταινία του, Απόσταση, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2001, ενώ η τέταρτη, Κανείς δεν ξέρει, απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (Yagira Yuuya) στο Φεστιβάλ Καννών το 2004. Το 2008, το Είμαστε ακόμα όρθιοι έκανε τη διεθνή πρεμιέρα του στο Τορόντο και κέρδισε το βραβείο καλύτερηςσκηνοθεσίαςστα Ασιατικά Κινηματογραφικά Βραβεία και το βραβείο Golden Astor στο Φεστιβάλ της Mar del Plata. Το 2004 πραγματοποιήθηκε αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του στο τμήμα «Νέοι Ορίζοντες» του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ναόμι Καουάσε
​Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάρα της Ιαπωνίας. Το 1997, με την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, Moe No Suzaku, έγινε η νεότερη νικήτρια της Χρυσής Κάμερας στο Φεστιβάλ Καννών. Δέκα χρόνια αργότερα, η τέταρτη ταινία της, το Πληγωμένο δάσος, έλαβε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο ίδιο φεστιβάλ. Έχει λάβει επίσης τη «Χρυσή άμαξα» στο τμήμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών το 2009. Το 2012, οι ταινίες της Hanezu no tsuki και Genpin βρήκαν διεθνή διανομή, ενώ η Ταινιοθήκη του Παρισιού διοργάνωσε μια ρετροσπεκτίβα στο έργο της. Είναι επίσης η ιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάρα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Η κόρη του πατέρα μας»

OLYMPION: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 – 20:30
JOHN CASSAVETES:  Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 – 20:00

«ΑΝ»

OLYMPION: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 2015 – 20:00
OLYMPION: Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, 2015 – 18:00

Εισιτήριο: 5 ευρώ

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Μάθετε Ιαπωνικά!

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ