Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου Ξενόγλωσσης Μικρού Μήκους Ταινίας στην «Έλλη»

Σκηνή από την ταινία «Έλλη» με την Ιωάννα Καφταντζή-Χαστά

Το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου Ξενόγλωσσης Μικρού Μήκους Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαδρίτης 2014 (12-19 Ιουλίου) πήραν από κοινού η Γιάννα Δελατόλα και η Έλη Κριθαράκη, για το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας «Έλλη» της Γιάννας Δελατόλα.

Η «Έλλη» αφηγείται τα αδιέξοδα μίας νέας γυναίκας από την Αθήνα ενώ παράλληλα περιγράφει την ανάγκη της να συνεχίσει να ονειρεύεται.

Η ταινία σκιαγραφεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας στην συγκυρία της κρίσης. Η υπερπροστατευτικότητα, το ειδικό βάρος της ελληνικής οικογένειας με τα εφόδια που προσφέρει αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλει στα παιδιά της, είναι θέματα που αγγίζει. Η ιστορία εκτυλλίσσεται στην Αθήνα και έχει ως σκηνικό την ελληνική δημοσιονομική κρίση που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη και έχει γνωστές αλλά και άγνωστες συνέπειες.

Σχόλια και παρατηρήσεις των βραβευθέντων από το 3ο ΔΦΚ Μαδρίτης (Madrid IFF)

Γιάννα Δελατόλα
Κινηματογραφίστρια/ Σκηνοθέτης/ Σεναριογράφος  

Η βράβευση της ταινίας στο φεστιβάλ ήταν μια πολύ όμορφη έκπληξη.

Χάρηκα πολύ που πήραμε με την Ελη το βραβείο σεναρίου ξενόγλωσσης ταινίας. Εκ των υστέρων νομίζω οτι είναι πολύ αισιόδοξο το οτι παρόλο που  η ταινία έγινε με πολύ λίγα χρήματα και με αρκετή βοήθεια απο φίλους και συντελεστές, κατάφερε να βραβευτεί.

Με την Ελη γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια μέσω δουλειάς και έτσι γίναμε και φίλες. Εκτοτε έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε.

Ηταν πολύ ευχάριστo το γεγονός οτι είχαμε σε σύνολο 3 Ελληνικές συμμετοχές. Ο Σπύρος Κοπανίτσας έκανε μια πολύ θαρραλέα και ιδιαίτερη ταινία με τίτλο Level 2, και χαρήκαμε όλοι που πήρε το βραβείο παραγωγής μικρού μήκους ταινίας.

Το φεστιβάλ ήταν κυρίως για κινηματογραφιστές και έτσι γνωρίσαμε σκηνοθέτες και παραγωγούς απο διάφορες χώρες. Είδα αρκετές ταινίες μεγάλου μήκους που μου άρεσαν πάρα πολύ. Μεταξύ άλλων ξετρελάθηκα με την ταινία Barber’s Τales του σκηνοθέτη Jun Lana και ελπίζω να την δούμε σύντομα και στις αίθουσες. Απο μικρού μήκους ιδιαίτερα πρωτότυπη μου φάνηκε το Lapsus του Karim Quaret.

Έλη Κριθαράκη
Σεναριογράφος/ Δημοσιογράφος

Χωρίς τη Γιάννα δεν θα υπήρχε καν η ταινία.

Είδαμε πολύ καλές ταινίες από όλο τον κόσμο και δεν ήξερα αν μπορούσα να ελπίζω να ακούσουμε την παρουσιάστρια να ανακοινώνει τελικά την ταινία μας. Ήταν παράξενα και όμορφα ταυτόχρονα.

Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια με τη Γιάννα και κατά καιρούς έχουμε υλοποιήσει διάφορα πρότζεκτ. Αυτή τη φορά παρέδωσα στη Γιάννα κάποια κείμενά μου στα οποία περιγράφω καταστάσεις από τη ζωή μου και από τη ζωή φίλων, εδώ στην Ελλάδα. Με συγκίνησε ο τρόπος με τον οποίο τα χειρίστηκε. Με πολύ σεβασμό, πολύ μεράκι και πολύ αγάπη.

Η ταινία μάλλον άρεσε ή τουλάχιστον έτσι μας δώθηκε να καταλάβουμε. Ανάλογα με την εθνικότητα ή το περιβάλλον του καθενός, υπήρχαν διαφορετικές αντιδράσεις και σχόλια. Για παράδειγμα, ορισμένοι δεν μπορούσαν να υποψιαστούν την έκταση που έχει λάβει η ανεργία στην Ελλάδα και οι δυσκολίες και τα αδίεξοδα που προκύπτουν. Άλλοι, πάλι, μας έλεγαν ότι συγκινήθηκαν από την ταινία, έτσι απλά.

Υπήρχαν συνολικά τέσσερεις ελληνικές συμμετοχές, μαζί με τη δική μας ταινία. Οι τρεις ταινίες βραβεύτηκαν. Κάθε ταινία γυρίστηκε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από διαφορετικούς ανθρώπους, γεγονός που έκανε τις έκανε διαφορετικές και ενδιαφέρουσες. Επίσης, πιστεύω ότι κατάφεραν κάποιες ελληνικές ταινίες να έχουν ένα πιο «διεθνές» πλαίσιο, με την έννοια ότι εκτός από το ελληνικό κοινό, θα μπορούσε οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει αυτές τις ταινίες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαδρίτης είναι ένα μικρό αλλά φιλόδοξο φεστιβάλ. Είδαμε τις προσπάθειες των διοργανωτών και το μεράκι με το οποίο χειρίστηκαν κάθε είδους θέμα. Το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η επιλογή των ταινιών. Θεωρώ ότι αυτό κυρίως συμβάλλει στο κύρος ενός φεστιβάλ. Η πλειοψηφία των ταινιών είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, αφηγούνταν πρωτότυπες ιστορίες, είχαν πολύ προσεγμένη κινηματογράφηση, πολύ στοχευμένες ως προς τη θεματολογίας τους ή ήταν συγκινητικές χωρίς να βιάζουν το συναίσθημα. Επίσης, ήταν μοναδική εμπειρία με ανθρώπους από όλον τον κόσμο που είχαν έρθει εκεί για τον ίδιο λόγο με εμάς. Ανταλλάξαμε πολλά και αυτό μπορεί να είναι μόνο δημιουργικό. 

 

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ